Πρότυπη ακαδημία στίβου ATFA - Athens Track n Field Academy - Άθληση
Ιώσεις
4 Σεπτεμβρίου 2017
Οθόνες
4 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΣΤΙΒΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΟΑΚΑ

Η σημασία της άθλησης στα παιδια

Αν ξεκινήσουμε εμείς οι ενήλικες,να σκεφτόμαστε τι ρόλο έπαιξε ο αθλητισμός στην παιδική μας ηλικία, αμέσως θα αντιδράσουμε είτε θετικά, είτε αρνητικά.Ή θα χαμογελάσουμε και θα μας έρθουν ωραίες αναμνήσεις ή θα αναπολήσουμε απλώς κάποιες από αυτές που ίσως είναι χωρίς νόημα.

Αν λοιπόν επανέλθουμε στην σημερινή μας κατάσταση,το πιθανότερο είναι, να διαπιστώσουμε ότι έχουμε επηρεαστεί απο το παρελθόν μας.

Κάποιοι που ασχολήθηκαν με τον αθλητισμό, συνεχίζουν ακόμη την δραστηριότητα αυτή γιατί γνωρίζουν τα οφέλη, τα όμορφα συναισθήματα που προκαλεί, όπως και την υγεία που προσφέρει η γυμναστική.

Κάποιοι άλλοι που δεν ασχολήθηκαν ποτέ και δυστυχώς βρίσκονται σε κατάσταση μιας γενικής σωματικής αδράνειας, δεν βοηθούν την φυσική τους κατάσταση που χρειάζεται μια «δράση» για να μη φέρει την… αντίδραση.

Η άθληση λοιπόν απο την παιδική ηλικία είναι τόσο σημαντική όσο ποτέ άλλοτε.Ειδικά τα τελευταία χρόνια που έχουν εξαφανιστεί οι αλάνες,έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα,δεν υπάρχουν σωστές εγκαταστάσεις και υποδομή στα περισσότερα σχολεία, ενώ το άγχος μεταδίδεται αναπόφευκτα από τους γονείς στα παιδιά, τα  παιδιά  έχουν  ανάγκη  από  καθημερινή  φυσική  δραστηριότητα και άθληση.Παράλληλα, η άσκηση βοηθά στην  ανάπτυξη  και  βελτιώνει  τόσο  τη  σωματική όσο  και  την  ψυχική  υγεία.

 Ο αθλητισμός διδάσκει σημαντικά μαθήματα ζωής για το σεβασμό, την ηγετικότητα και τη συνεργασία. Προωθεί την ισότητα για όλους και γεφυρώνει τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων ενώ ο βασικός στόχος της άθλησης χρειάζεται να είναι πρωτίστως μια ευχάριστη δραστηριότητα και μια πολύτιμη εμπειρία για το παιδί.

Όταν τα παιδιά συμμετέχουν σε οργανωμένα αθλήματα από ειδικούς και έμπειρους καθηγητές φυσικής αγωγής,τους δίδεται η ευκαιρία να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση και να συνηθίσουν σε έναν όμορφο ,υγιή και ξεχωριστό τρόπο ζωής.Επίσης αρχίζουν και αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους και γίνονται μέλη μίας μικρής κοινωνίας-ομάδας που έχει κανόνες,ρόλους,κοινούς στόχους,συνεργασία, κοινή προσπάθεια,και φυσικά κοινωνικοποιούνται και δημιουργούν νέες φιλίες.

Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι και το γεγονός ότι μέσα από τον αθλητισμό το παιδί αντιλαμβάνεται και αποδέχεται τη διαφορετικότητα και καλλιεργεί την ιδέα του αλληλοσεβασμού και της ανεκτικότητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εντάξουν αυτόν τον τρόπο ζωής και κατά την ενηλικίωσή τους και να βελτιώνονται και ως άνθρωποι.

Τέλος, ο αθλητισμός προστατεύει τα παιδιά από την παχυσαρκία ενώ μειώνει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι και ο σακχαρώδης διαβήτης. Επιπλέον, συμβάλλει στην ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και συντονισμού.

Σας συμβουλεύω λοιπόν να εντάξετε τα παιδιά σας στον αθλητισμό από μικρή ηλικία και είναι σίγουρο πως θα τους έχετε χαρίσει ωραίες αναμνήσεις για τον μέλλον και θα τους δημιουργήσετε έναν δυνατό,δίκαιο και ακέραιο χαρακτήρα.

Μιχάλης Τομαράς

Πρωταθλητής στίβου στο άλμα εις ύψος, καθηγητής φυσικής αγωγής.
Υπεύθυνος ακαδημίας στίβου Athens track and field academy στο ΟΑΚΑ

Are you sure?

By disagreeing you will no longer have access to our site and will be logged out.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?