Πρότυπη ακαδημία στίβου ATFA - Athens Track n Field Academy - Παιδιά: Η δύναμη του παιχνιδιού
10 πράγματα
4 Σεπτεμβρίου 2017
«Κανόνες ζωής» για τα παιδιά σας
4 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΣΤΙΒΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΟΑΚΑ

Είναι πολλά τα οφέλη του παιχνιδιού στα νήπια και όχι μόνο, μιας και εκτείνονται περά από τη χαρά και τη διασκέδαση, στο γεγονός ότι το παιχνίδι αποτελεί σημαντικό μέρος της ανάπτυξης τους. Το παιχνίδι αποτελεί την γυμναστική του μικρού σας, γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζεται ποια είναι τα παιχνίδια που μπορείτε να παίζετε με το παιδί σας σε κάθε ηλικία.

Αν παρατηρήσετε το μικρό σας να παίζει, είτε μόνο του, είτε με άλλα παιδάκια, σύντομα θα καταλάβετε ότι το παιχνίδι έχει πολλές διαφορετικές μορφές.
Το μωρό σας μπορεί να περάσει όλη την ημέρα χτίζοντας κάστρα με τα τουβλάκια του ή ταΐζοντας τα λούτρινα ζωάκια του, ενώ το ξαδελφάκι του να τρέχει όλη μέρα στον κήπο. Κάθε παιδί έχει το δικό του “παιχνίδι” και τον τρόπο που εκδηλώνει την χαρά του μέσα από αυτό!

Δοκιμάστε να παίξετε διαφορετικά παιχνίδια, διότι έτσι βοηθάτε το μικρό σας να αναπτύξει νέες δεξιότητες και παράλληλα να διασκεδάζει.

Ενεργητικό παιχνίδι

Το ενεργητικό παιχνίδι βοηθά στην ανάπτυξη του ελέγχου του σώματος και των κινήσεων του. Καθώς το μωράκι σας αποκτά περισσότερο έλεγχο του σώματος του, θα αρχίσει να καταλαβαίνει τις κινήσεις του. Το αποτέλεσμα είναι ένα παιδάκι που δεν σταματάει να πηδάει πάνω κάτω, να σκαρφαλώνει, να τρέχει και να κινείτε ασταμάτητα παντού. Αυτή η συνεχής κίνηση, μπορεί να σας κουράζει αλλά αποτελεί σημαντικό στοιχείο της ανάπτυξης του. Το ενεργητικό παιχνίδι δεν το βοηθάει μόνο να δημιουργήσει ένα υγιές σώμα, αλλά ενισχύει και την κριτική σκέψη καθώς μαθαίνει περί μεγεθών και σχημάτων.
Δημιουργήστε ένα ασφαλές περιβάλλον για ενεργητικό παιχνίδι απομακρύνοντας αιχμηρά ή επικίνδυνα αντικείμενα και δίνοντας του παιχνίδια που ενθαρρύνουν την κίνηση, όπως μαξιλάρια για να πηδάει επάνω και χαρτόκουτα για να περνάει από μέσα.

Φανταστικό παιχνίδι

Το δημιουργικό, φανταστικό παιχνίδι είναι ιδανικό για την γνωστική του ανάπτυξη μιας και αναπτύσσεται η φαντασία του μωρού σας. Θα παρατηρήσετε ότι το παιχνίδι του γίνεται όλο και πιο δημιουργικό. Η αγαπημένη του κουβερτούλα τώρα, είναι μια κάπα υπερήρωα, τα τουβλάκια γίνονται φανταστικά αυτοκινητάκια και το χαρτόκουτο μεταμορφώνετε σε κάστρο. Το φανταστικό παιχνίδι δεν είναι μόνο ωραίο να το βλέπεις αλλά και βασικό για την ανάπτυξη του, αφού βοηθά το παιδί σας να αναπτύξει δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και να αναπτύξει τις γλωσσικές του ικανότητες.
Βοηθήστε το φανταστικό παιχνίδι του μικρού σας δίνοντας του παιχνίδια που θα το κάνουν να σκέφτεται δημιουργικά. Μεταξύ άλλων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παλιά ρούχα, μαλακά παιχνίδια και καθημερινά αντικείμενα, όπως μια ξύλινη κουτάλα (το ραβδί της νεράιδας) ή πλαστικά κυπελάκια (μια σειρά από μικρά σπιτάκια!).

Παιχνίδι με άλλα παιδάκια

Το παιχνίδι με άλλα παιδάκια το βοηθά να μάθει σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες , αν και το μοναχικό παιχνίδι είναι βασικό στοιχείο της ανάπτυξης του παιδιού. Ωστόσο, το παιχνίδι με συνομήλικους του ή τα αδελφάκια του είναι επίσης μεγάλης σημασίας. Το παιχνίδι με άλλα παιδιά το βοηθά να αναπτύξει τις κοινωνικές δεξιότητες που θα χρειαστεί για να τα βγάλει πέρα στον παιδικό σταθμό, το νηπιαγωγείο και το δημοτικό. Οι δεξιότητες που αναπτύσσει περιλαμβάνουν την ικανότητα να μοιράζετε πράγματα, να επιλύει διαφορές και να συμπονά τους άλλους. Προσπαθήστε να καλείτε φίλους του για παιχνίδι κάθε εβδομάδα, ώστε να έχει αρκετές ευκαιρίες κοινωνικοποίησης με συνομήλικα του παιδάκια.
Τα ενεργητικά, τα δημιουργικά και τα κοινωνικά παιχνίδια είναι όλα σημαντικά, αλλά γενικώς το παιχνίδι γενικά ωφελεί πολύ το παιδάκι σας. Απλά μην ξεχνάτε ότι παίζουμε κυρίως για να διασκεδάσουμε!

 

Ανδριανή Ξιάρχου

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Μουσικοκινητική αγωγή στο Petit Paris , Π. Φαλήρου
http://www.petitparis.gr/

Are you sure?

By disagreeing you will no longer have access to our site and will be logged out.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?