Οδηγίες και συμβουλές για τους Υποψήφιους Στρατιωτικών Σχολών και Τ.ε.φ.α.α

Οδηγίες και συμβουλές για τους Υποψήφιους Στρατιωτικών Σχολών και Τ.ε.φ.α.α

Εμβολιασμός των παιδιών
14 Νοεμβρίου 2017
Εισαγωγή σε Στρατιωτικές Σχολές – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
4 Ιανουαρίου 2018

Υποψήφιοι για προετοιμασία σε Στρατιωτικές Σχολές και Τεφαα στο Ολυμπιακό Στάδιο – Οακα

Η προετοιμασία των μαθητών αλλά και των υποψηφίων που πρόκειται να δοκιμαστούν στα αθλήματα που ορίζει κάθε σχολή είναι σημαντική .
Ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να γνωρίζει πως τα αθλήματα του στίβου αλλά και η κολύμβηση (για όσες σχολές την ζητούν) δεν είναι εύκολα.Χρειάζεται προσπάθεια και εξάσκηση ώστε να επιτευχθούν τα όρια που έχουν δοθεί.

Υποψήφιοι για Στρατιωτικές Σχολές

Τα αθλήματα και τα όρια που υπάρχουν για τις στρατιωτικές σχολές είναι σαφώς πιο εύκολα και πιο συγκεκριμένα από τα Τεφαα-Σεφαα όμως αυτό είναι και υποκειμενικό.
Σε περίπτωση που ένας υποψήφιος/α δεν έχει ασχοληθεί με τον αθλητισμό και το σωματικό του βάρος δεν είναι σε φυσιολογικά επίπεδα τότε αυτό δυσκολεύει πολύ την προετοιμασία του και θέλει πολύ περισσότερο χρόνο η προσπάθεια που θα κάνει ώστε να μπεί σε μία τροχιά επίτευξης των επιδόσεων . Σε τέτοιες περιπτώσεις θεωρώ πως τα παιδιά αυτά θα πρέπει να προετοιμάζονται από την δεύτερη τάξη του Λυκείου και σπάνιες περιπτώσεις από την πρώτη Λυκείου,κάνοντας 3 φορές την εβδομάδα προπόνηση και παράλληλα θα πρέπει να προσέχουν το σωματικό τους βάρος και την διατροφή τους.
Για όσα παιδιά έχουν ασχοληθεί με τον αθλητισμό και συνεχίζουν ή έστω έχουν σταματήσει ένα μικρό διάστημα λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων του σχολείου τους ,δεν θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα διότι θεωρητικά υπάρχει μία σχετική φυσική κατάσταση και έχουν ένα σχετικά γυμνασμένο κορμί ενώ παράλληλα έχουν αναπτυγμένες τις κινητικές του δεξιότητες.Τα παιδία λοιπόν που ανήκουν στην συγκεκριμένη κατηγορία μπορούν να ξεκινήσουν την τελευταία χρονιά (3η Λυκείου) κάνοντας 3 φορές την εβδομάδα προπόνηση.Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που κάποια παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν 3-6 μήνες πριν τις εξετάσεις τους.Αυτά τα παιδιά συνήθως είτε κάνουν πρωταθλητισμό σε κάποιο άθλημα σε ατομικό επίπεδο είτε σε ομαδικό επίπεδο.
Τα αθλήματα για τις στρατιωτικές σχολές είναι τα εξής :

1000μ (όριο 4.20″)
Άλμα σε ύψος ( όριο 1.05 μ.)
Άλμα σε μήκος ( 3.60 μ. )
Σφαιροβολία (μέσος όρος και στα δύο χέρια 9 μ ή 4.50 μ και 4.50 μ σε κάθε χέρι)
100μ ( όριο 16″ ή 17″ σε κάποιες σχολές)
Κολύμβηση (για ορισμένες σχολές)

 

Υποψήφιοι για Τεφαα ή Σεφαα

Η προετοιμασία για τα Τεφαα ή Σεφαα είναι ακόμη πιο απαιτητική και πιο δύσκολη.
Οι υποψήφιοι που θα προετοιμαστούν, ουσιαστικά είναι περισσότερο παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό (γενικότερα ή ειδικότερα ) και θα πρέπει να προπονούνται για δύο χρόνια πριν τις εξετάσεις τους, δηλαδή από την δεύτερη τάξη του λυκείου ώστε να μπορέσουν σύμφωνα με την καλύτερη επίδοση που θα κάνουν να πάρουν και καλύτερη βαθμολογία. Η διαφορά με τις στρατιωτικές σχολές λοιπόν είναι πως για την επιτυχία τους στο πανεπιστήμιο είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη επίδοση στα αθλήματα ώστε να κερδίσουν οι υποψήφιοι μεγαλύτερη  βαθμολογία (περισσότερα μόρια).

Τα αθλήματα που αγωνίζονται τα αγόρια είναι 1) 400μ και 200μ για κορίτσια , 2)Άλμα σε μήκος, 3) Σφαιροβολία (με το δυνατό χέρι) και τέλος η κολύμβηση.Σε αυτο το σημείο η κολύμβηση δεν ειναι υποχρεωτική καθώς ο υποψήφιος μπορεί να την διαλέξει και να αφήσει ένα απο τα άλλα αθλήματα.Ουσιαστικά ο ο υποψήφιος διαγωνίζεται σε τρία αθλήματα.
Η επιτυχία του υποψηφίου στις παραπάνω σχολές δεν είναι μόνον του προπονητή και της ακαδημίας που θα αναλάβει έναν αθλητή αλλά και στον σωστό , και έγκαιρο προγραμματισμό των προπονήσεων .Η επιμονή ενός υποψηφίου , η συνέπεια στις προπονήσεις του και μία καλή και ισορροπημένη διατροφή είναι μία συνταγή επιτυχίας .
Η συμβουλή σε όλους τους Γονείς και υποψήφιους που θα ήθελα να δώσω είναι να προσέξετε ποιος θα προπονήσει το παιδί σας ή εσάς.Αν ακούσετε πως έχει κάποιος 100% επιτυχία σε υποψήφιους που προπονεί ,καλύτερα να μην συνεχίσετε την συζήτηση διότι αυτό δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση από κανέναν.Τέλος να ζητήσετε το βιογραφικό του να δείτε αν είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Τεφαα ή Σεφαα και έχει  σχετική εμπειρία στην εκγύμναση Υποψηφίων για σχολές.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους και να θυμάστε πως τα αθλήματα έχουν την ίδια σημασία όπως και τα μαθήματα στις συγκεκριμένες σχολές που επιλέξατε .

 

Μιχάλης Τομαράς
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής – Προπονητής Στίβου
Υπεύθυνος Πρότυπης Ακαδημίας Στίβου Atfa στο Οακα

Are you sure?

By disagreeing you will no longer have access to our site and will be logged out.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?