Πρότυπη ακαδημία στίβου ATFA - Athens Track n Field Academy - Ένας οδηγός για να βοηθήσετε τα παιδιά σας στο διάβασμα

Ένας οδηγός για να βοηθήσετε τα παιδιά σας στο διάβασμα

Συμβουλές για γονείς λίγο πριν στείλετε τα παιδιά σας στο στίβο
19 Αυγούστου 2017
Όταν το παιδί αυθαδιάζει
19 Αυγούστου 2017

10 τρόποι για να στηρίξετε και να βοηθήσετε αποτελεσματικά τα παιδιά με τις σχολικές τους εργασίες


Αυτή τη σχολική χρονιά, το διάβασμα των παιδιών σας μπορεί να αποδειχτεί δύσκολη υπόθεση για όλους. Ανακαλύψτε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα βοηθήσετε να μάθουν πώς να μελετάνε και να ολοκληρώνουν τις εργασίες τους.

«Ποια είναι η λύση;» Πιθανά το παιδί σας να περιμένει από εσάς την απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση. Δίνοντάς του όμως τη λύση δεν πρόκειται να το βοηθήσετε καθόλου στο μέλλον. Αν κάνετε εσείς τις σχολικές του εργασίες, το παιδί δεν θα πάρει τους καλούς βαθμούς που επιθυμεί, έστω κι αν φαίνεται δελεαστικό και εύκολο στην αρχή. Το διάβασμα στο σπίτι έχει σκοπό να εντυπωθούν στο παιδί τα όσα μαθαίνει μέσα στην τάξη, να μάθει κάτι καινούριο, να βελτιώσει τις συνήθειες μελέτης και να δοκιμάσει τις γνώσεις του. Η δουλειά σας είναι να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας ακολουθούν αυτούς τους στόχους για να βελτιώσουν τους βαθμούς τους και να κάνουν τη γνώση κτήμα τους. Αυτή είναι η έννοια της εκπαίδευσης. Οι παρακάτω τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να διαβάσει στο σπίτι θα του χρησιμεύσουν για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα διατηρήσει και στο μέλλον.

 1. Μην ξεφεύγετε από το πρόγραμμα

Προγραμματίστε το διάβασμα σε συγκεκριμένες ώρες, Είτε μετά το σχολείο, είτε μετά το δείπνο, θα πρέπει να είναι κάποια ώρα που το παιδί δεν θα βλέπει τηλεόραση, δεν θα παίζει βιντεοπαιχνίδια, δεν θα στέλνει γραπτά μηνύματα ούτε θα ασχολείται με τους φίλους του με κάποιον άλλο τρόπο, ακόμα κι αν προτιμάει να τα κάνει όλα μαζί συγχρόνως. Έχει αποδειχθεί ότι στην πραγματικότητα τα παιδιά δεν μπορούν να συγκεντρωθούν και τόσο. Τηρήστε ευλαβικά το ίδιο χρονοδιάγραμμα για τη μελέτη και δείξτε ευελιξία ως προς τις άλλες δραστηριότητες.

2. Διαλέξτε το χώρο

Είτε στο γραφείο μέσα στο δωμάτιό του, είτε στην τραπεζαρία ή στο τραπέζι της κουζίνας, με τα αδέλφια του ή μόνο του, βρείτε σε ποιο χώρο αποσπάται λιγότερο η προσοχή του παιδιού και πού είναι πιο παραγωγικό. Μερικά παιδιά δεν χρειάζονται απόλυτη ησυχία για να συγκεντρωθούν, δεν πρέπει όμως να έχουν πρόσβαση στην τηλεόραση, το τηλέφωνο, το διαδίκτυο (εκτός κι αν το χρειάζονται για έρευνα) και στην τεχνολογία γενικότερα.

3. Βοηθήστε το να βρει τη λύση

«Αν το ψάξεις, θα το θυμάσαι καλύτερα»: μια πολύ σοφή παρατήρηση που περνάει από τη μία γενιά στην άλλη. Μην κάνετε εσείς τις σχολικές εργασίες του παιδιού σας επειδή ξέρετε πώς γίνονται. Λύστε ένα πρόβλημα μαζί και μετά αφήστε το να λύσει τα υπόλοιπα μόνο του. Έτσι το βοηθάτε να μάθει πώς να λύνει προβλήματα, μία πολύ βασική ικανότητα που του είναι απαραίτητη. Δείξτε του ενδιαφέρον και ότι θα είστε εκεί αν σας χρειαστεί. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνονται οι επιδόσεις των μαθητών.

4. Παρακολουθήστε την πορεία του στις σχολικές εργασίες

Διαπιστώστε οι ίδιες την πρόοδο του παιδιού σας, δείτε τι βαθμό πήρε σε κάποια σχολική εργασία και τι λάθη έκανε. Τα λάθη σας δίνουν την ευκαιρία να συζητήσετε μαζί του και να καταλάβετε αν έχει κατανοήσει την ύλη. Προτείνετέ του τρόπους για να θυμάται γεγονότα, χρησιμοποιήστε κάρτες επανάληψης για ένα μάθημα ή για κάποιες έννοιες. Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος μάθησης είναι μαζί με ένα μεγαλύτερο αδελφό ή αδελφή ή με κάποιον συμμαθητή.

5. Συναντήστε τους δασκάλους

Το ενδιαφέρον των γονιών δείχνει στους δασκάλους ότι το παιδί έχει την υποστήριξη του οικογενειακού του περιβάλλοντος, γεγονός που το κάνει να πλεονεκτεί σε θέματα εκμάθησης. Αν το παιδί σας έχει μείνει πίσω, δείξτε ενδιαφέρον και οι δάσκαλοι με τις υποδείξεις τους θα το ενθαρρύνουν και ίσως να προτείνουν ιδιαίτερα μαθήματα εκεί που το παιδί υστερεί. Ίσως και άλλοι μαθητές να μην καταλαβαίνουν το ίδιο μάθημα, οπότε ο δάσκαλος πρέπει να πάρει το μήνυμα ότι η συγκεκριμένη μέθοδος χρειάζεται αναθεώρηση.

6. Όταν δεν γνωρίζετε την απάντηση

Κάντε ερωτήσεις. Οι εργασίες του παιδιού είναι μια ευκαιρία να μάθετε κι εσείς μαζί του. Ψάξτε σε διάφορες πηγές για να ανακαλύψετε τις απαντήσεις, ακόμα κι αν δεν τις δώσετε στα παιδιά σας σαν μασημένη τροφή. Ακολουθήστε το παράδειγμα των βιβλιοθηκάριων και δείξτε στα παιδιά με ποιο τρόπο μπορούν να ψάξουν για τις απαντήσεις. Δείξτε ευαισθησία στις ανάγκες τους. Πώς μαθαίνουν τα παιδιά σας; Είναι οπτικοί ή ακουστικοί τύποι; Μαθαίνουν βλέποντας ή ακούγοντας, ή και τα δύο;

7. Φτιάξτε ένα χρονοδιάγραμμα

Αγοράστε ένα ημερολόγιο για τις εργασίες. Όταν ο φόρτος του διαβάσματος αυξάνεται και τα παιδιά έχουν να κάνουν ένα σωρό σχολικές εργασίες, η δική σας στήριξη σε θέματα οργάνωσης χρόνου θα τους προσφέρει πολύτιμη καθοδήγηση για να επεξεργαστούν δύσκολα θέματα και να ολοκληρώσουν τη μελέτη τους. Δείτε τι εργασίες έχουν για αργότερα, φτιάξτε ένα πλάνο γι’ αυτές και αγοράστε τα απαραίτητα υλικά ώστε να μην χρειαστεί να τρέχετε τελευταία στιγμή.

8. Δώστε κίνητρα

Δώστε κίνητρα στα παιδιά και δείξτε πώς να βάζουν προτεραιότητες στο διάβασμά τους, όπως για παράδειγμα όταν πρέπει να μελετήσουν για διαγωνίσματα. Αν παίρνουν καλούς βαθμούς και διατηρούν έναν καλό μέσο όρο, δώστε τους ορισμένα προνόμια.

9. Δώστε το καλό παράδειγμα

Διαβάστε βιβλία. Συζητήστε ιδέες. Επισκεφτείτε μαζί ένα μουσείο. Ενισχύστε αυτά που μαθαίνουν στο σχολείο με σχετικές πληροφορίες, π.χ. με παιχνίδια λέξεων ή αριθμών. Οι πράξεις σας θα έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο από ότι κάποιες συμβουλές που πιθανά να τις αγνοήσουν.

10. Πείτε τους μια καλή κουβέντα

Μιλήστε με περηφάνια για τις καλές τους επιδόσεις, για ένα τεστ όπου πήραν πολύ καλό βαθμό, μία σχολική εργασία στα καλλιτεχνικά ή στη φυσική. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας. Αν τους δείξετε ότι πιστεύετε στις ικανότητές τους, θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση. Αν τα επαινέσετε, τα κάνετε περήφανα για τις σχολικές τους επιδόσεις.

Πηγή : http://www.epithimies.gr

Are you sure?

By disagreeing you will no longer have access to our site and will be logged out.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?