Πρότυπη ακαδημία στίβου ATFA - Athens Track n Field Academy - Σε ποιούς θα εμπιστευτώ την άθληση του παιδιού μου ?
Πώς θα επιλέξω το σωστό άθλημα για το παιδί μου ?
19 Αυγούστου 2017
Υπερκινητικά παιδιά & Ελληνικό Σχολείο
19 Αυγούστου 2017

Η παραπάνω ερώτηση ίσως είναι και η πιο σημαντική που πρέπει να κάνετε εσείς οι γονείς όταν ξεκινήσετε την διαδικασία ανεύρεσης ενός αθλητικού προγράμματος για το παιδί σας. Υπενθυμίζουμε πως πρόκειται για το παιδί σας και δεν πρέπει να το προσπερνάτε εύκολα αυτό το ζήτημα.

Οι περισσότεροι από εσάς έχετε πέσει «θύματα» πολλών διαφημίσεων , πολύ χαμηλών τιμών, φιλικών συστάσεων -καλών κριτικών από άλλους, ακούγοντας πως γνωστοί πρωταθλητές θα αναλάβουν την εκγύμναση των παιδιών σας.

Όλα τα παραπάνω κριτήρια ίσως είναι αρκετά για να πείσουν εσάς τους γονείς να στείλετε το παιδί σας να γυμναστεί σε συγκεκριμένους φορείς. Υπάρχουν όμως και μεγάλες παγίδες που κρύβονται πίσω από τα παραπάνω, τις οποίες δεν γνωρίζετε, διότι απλά δεν έχετε την κατάλληλη εμπειρία και γνώση.

Ξεκινώντας με τις διαφημίσεις, οι οποίες, αναμφισβήτητα, είναι πολύ σημαντικές για να γίνουν γνωστοί οι αθλητικοί σύλλογοι και οι εταιρείες αθλητικών προγραμμάτων, όμως δεν πείθουν πως οι άνθρωποι που απαρτίζουν τον συγκεκριμένο φορέα είναι και οι κατάλληλα εξειδικευμένοι. Στόχοι της διαφήμισης είναι να προσελκύσουν έναν μεγάλο αριθμό ατόμων σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα ο φορέας αυτός που διαφημίζουν να γίνεται όλο και πιο γνωστός στον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο αναζητάτε να πάτε κάπου το παιδί σας επειδή έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα στην προβολή αλλά όχι αναγκαστικά και στην την ουσία.

Οι χαμηλές τιμές σαφώς είναι ένα πολύ σημαντικό κριτήριο, ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε. Το σημαντικό όμως είναι να καταλάβετε πως η χαμηλή τιμή δεν σημαίνει και καλή ποιότητα υπηρεσιών. Συνήθως ένας στόχος της χαμηλής τιμής είναι να προσελκύσει πολλά παιδιά (όπως και η διαφήμιση), ειδικά σε αυτή την δύσκολη οικονομικά εποχή, αλλά η ποιότητα, τις περισσότερες φορές, δεν είναι εξίσου καλή. Και αυτό, γιατί μπορεί ο φορέας που έχει χαμηλές τιμές να αυξάνει τον αριθμό των παιδιών ανά γυμναστή και έτσι να μειώνεται η ποιότητα εκγύμνασης/προσοχής που λαμβάνει το κάθε παιδί.

Οι γυμναστές που θα αναλάβουν το συγκεκριμένο το τμήμα μπορεί να είναι:
– φοιτητές (Τ.ε.φ.α.α)
– νέα παιδιά που απλά θέλουν να συμπληρώσουν ένα εισόδημα και έχουν απλά ασχοληθεί με τον αθλητισμό και δεν είναι γυμναστές
– άτομα που έχουν τελειώσει το παιδαγωγικό πανεπιστήμιο (που σαφώς είναι  ένα μεγάλο προσόν), αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι γυμναστές
–  άτομα που κάποτε υπήρξαν πρωταθλητές (γνωστοί ή και όχι) .

Μια φιλική σύσταση ή μια καλή κριτική για κάποιο Σύλλογο είναι πραγματικά ένα ισχυρό όπλο για έναν φορέα που θα το έχει πετύχει αυτό. Έτσι λοιπόν, φαινομενικά, έχει πετύχει τον σκοπό του, που δεν είναι άλλος από το να έχει ευχαριστήσει τους πελάτες του. Πάλι όμως δεν γνωρίζουμε τους λόγους που μας έγινε η σύσταση αυτή. Πιθανοί λόγοι μπορεί να είναι οι εξής: α) Φιλική σχέση μεταξύ του φορέα και αυτού που μας τον σύστησε. β)Μια κρυφή, ενδεχομένως, οικονομική σχέση. γ) Μια συγγενική σχέση. δ)Το άτομο που κάνει την σύσταση να έχει ακούσει για το συγκεκριμένο φορέα από αλλού (φίλους, διαφήμιση, κλπ ) ότι το πρόγραμμα αυτό είναι καλό αλλά να μην έχει προσωπική εμπειρία, η να θέλει απλώς να στηρίξει τον συγκεκριμένο φορέα για δικούς του προσωπικούς λόγους (για να το βοηθήσει στο ξεκίνημά του, κλπ.). Πρέπει λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί και να αναζητάμε πάντα τις κατάλληλες απαντήσεις στα ερωτήματά μας .

Τέλος, οι πρωταθλητές,  που φυσικά αγαπήσαμε και αγαπάμε, παρακολουθώντας τους σε αγώνες, είτε μέσα στα στάδια είτε από την τηλεόραση, σας δίνουν την ψευδαίσθηση πως είναι και οι κατάλληλοι για αναλάβουν την άθληση του παιδιού σας.  Δυστυχώς είναι το μεγαλύτερο δόλωμα που χρησιμοποιούν όλοι οι φορείς.  Το πιο σημαντικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί για μια σωστή επιλογή γυμναστή είναι αν αυτοί οι πρωταθλητές έχουν τελειώσει το Πανεπιστήμιο Τ.ε.φ.α.α και αν έχουν πιστοποιημένη προϋπηρεσία (π.χ Νηπιαγωγεία-Δημοτικά-Γυμνάσια- Σεμινάρια εξειδικευμένα ) σε μικρές ηλικίες και έχουν σχετική εμπειρία με παιδάκια . Δεν είναι κακό να ζητήσετε ένα βιογραφικό του ανθρώπου που θα ασχοληθεί με το παιδί σας.  Να θυμάστε λοιπόν πως ένας  πρωταθλητής δεν είναι πάντα ένας καλός γυμναστής ούτε ένας καλός παιδαγωγός .

Συνοψίζοντας, σας εφιστούμε την προσοχή για το πώς θα διαλέξετε ένα πρόγραμμα είτε είναι άθλησης είτε επιμόρφωσης του παιδιού σας, διότι όπως προαναφέραμε , πρόκειται για το παιδί σας και δεν πρέπει να δέχεστε λιγότερα παρά μόνο καλύτερα γι’αυτό.

Are you sure?

By disagreeing you will no longer have access to our site and will be logged out.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?