Πρότυπη ακαδημία στίβου ATFA - Athens Track n Field Academy - Από ποια ηλικία μπορεί το παιδί μου να ξεκινήσει να αθλείται?

Από ποια ηλικία μπορεί το παιδί μου να ξεκινήσει να αθλείται?

Υπερκινητικά παιδιά & Ελληνικό Σχολείο
19 Αυγούστου 2017
Συμβουλές για γονείς λίγο πριν στείλετε τα παιδιά σας στο στίβο
19 Αυγούστου 2017

Είναι πολύ σημαντικό ένα παιδί να ξεκινήσει να αθλείται από μικρή ηλικία για τη σωστή φυσική του κατάσταση αλλά και για την υγεία του. Η γυμναστική συμβάλει στο να αποφευχθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις όπως είναι η παχυσαρκία και όταν φτάσει στην εφηβεία θα έχει ένα σωστό, στητό και υγιές σώμα.

Η καθηγήτρια φυσικής αγωγής Βάσω Δημητροπούλου μας ενημερώνει πότε ένα παιδί πρέπει να ξεκινήσει να αθλείται, ποια γυμναστική πρέπει να κάνει για την ηλικία του, πόσες φορές την εβδομάδα, αλλά και αν υπάρχουν αθλήματα μόνο για αγόρια και μόνο για κορίτσια…

Σε ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει να αθλείται;
Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει την άσκηση από την βρεφική ακόμη ηλικία; Ναι!
Υπάρχουν αθλήματα και ασκήσεις (π.χ. baby swimming) τα οποία απευθύνονται στην βρεφική ηλικία από 6-7 μηνών έως 3 ετών.
Έπειτα από τα 3 έτη ξεκινά η προσχολική ηλικία του παιδιού, όπου πια η άσκηση είναι απαραίτητη!
Αυτό γιατί το παιδί θα μάθει να αγαπά την άσκηση, θα αποφευχθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις (π.χ. παχυσαρκία) και θα έχει τον αθλητισμό στη ζωή του για πάντα.


Τι άσκηση ενδείκνυται; Αερόβια, βάρη, αθλήματα, ποδήλατο;

Ανάλογα με την ηλικία υπάρχουν και διαφορετικοί στόχοι. Δηλαδή ένα βρέφος 6-7 μηνών θα κάνει απλή κινητοποίηση αρθρώσεων και εξοικείωση και με την κίνηση.
Ένα παιδί στην προσχολική ηλικία ασκείται μέσω παιχνιδιών και κάνοντας βασικές κινητικές δεξιότητες.
Από εκεί και έπειτα στην παιδική ηλικία των 6-7 ετών το παιδί ασκείται μέσω αθλημάτων (π.χ. στίβος,ποδόσφαιρο, βόλεϊ, μπάσκετ, κολύμβηση,) κάνοντας έτσι και καρδιοαναπνευστική προπόνηση αλλά και μυική ενδυνάμωση.

Πόσες φορές την εβδομάδα μπορεί να γυμνάζεται;
Η σωστή συχνότητα που πρέπει ένα παιδί να ασκείται είναι 2-3 φορές την εβδομάδα για 50-60 λεπτά περίπου. Για ένα βρέφος αρκούν 1-2 φορές την εβδομάδα για 20- 30 λεπτά.
Βέβαια μην ξεχνάτε πως ένα παιδί είναι αρκετά δραστήριο και μέσα στην καθημερινότητά του, παίζει με άλλα παιδιά ή ακόμη και μέσα στο σπίτι!

Τι είναι προτιμότερο για ένα κορίτσι και τι για ένα αγόρι;
Δεν υπάρχουν ασκήσεις και αθλήματα που απευθύνονται μόνο σε αγόρια ή μόνο σε κορίτσια. Όλα τα αθλήματα και όλες οι ασκήσεις είναι και για τα δύο φύλα.
Πάντα το άθλημα θα πρέπει να επιλέγεται σύμφωνα με την θέληση και την προτίμηση του παιδιού. Δηλαδή μην σας φανεί περίεργο και αποτρέψετε το κοριτσάκι σας να αθληθεί επειδή θέλει να κάνει ποδόσφαιρο ή το αγοράκι σας γιατί θέλει να κάνει ενόργανη γυμναστική. Το βασικό είναι για ένα παιδί να του αρέσει αυτό που κάνει και να μην γίνεται κάτω από πίεση!

Πηγή : www.tlife.gr

Are you sure?

By disagreeing you will no longer have access to our site and will be logged out.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?