Πρότυπη ακαδημία στίβου ATFA - Athens Track n Field Academy - Συμβουλές για γονείς λίγο πριν στείλετε τα παιδιά σας στο στίβο

Συμβουλές για γονείς λίγο πριν στείλετε τα παιδιά σας στο στίβο

Από ποια ηλικία μπορεί το παιδί μου να ξεκινήσει να αθλείται?
19 Αυγούστου 2017
Ένας οδηγός για να βοηθήσετε τα παιδιά σας στο διάβασμα
19 Αυγούστου 2017

Οι γραμμές αυτές γράφονται για τους γονείς που θα ήθελαν να δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά τους να γνωρίσουν τον αθλητισμό, μέσα από τον Κλασικό αθλητισμό (τα αγωνίσματα του Στίβου). Το κείμενο το πήραμε αυτούσιο από τον σύλλογο ΑΣ Ρηγας Θεσσλονικης που κανει εξαιρετική δουλειά και το μεταφέρουμε.

ΑΓΟΡΑΖΩ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ!
Για να αγοράσουμε ένα ζευγάρι παπούτσια «το ψάχνουμε». Πηγαίνουμε από δω πηγαίνουμε από κει, δοκιμάζουμε ζευγάρια και ζευγάρια (οι δύσκολοι),  μέχρι να βρούμε αυτό που μας «ταιριάζει». Τόση φασαρία για ένα ζευγάρι παπούτσια!  στο κάτω- κάτω αν δεν βγει  όπως το θέλαμε … δεν το πολυφοράμε και πάμε για άλλο,  μικρό το κακό!

ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ
Το να είμαστε γονείς είναι μεγάλη ευθύνη, αλλά και γλυκιά πρόκληση, που δίνει νόημα στη ζωή του καθενός.  Οι γονείς έχουν την ευθύνη για όλα, όσα αφορούν στα παιδιά τους στις μικρές ηλικίες•  από το να τους παρέχουν τα απαραίτητα προς το ζην μέχρι το να ανιχνεύσουν τα ξεχωριστά τους χαρίσματα-προσόντα και να τα αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο.

ΚΑΤΕΥΘΥΝΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Τι κάνουμε όμως όταν ανιχνεύουμε προσόντα – φυσικά κινητικά χαρίσματα στο παιδί μας και αποφασίσουμε να τα αξιοποιήσουμε πηγαίνοντας το παιδί μας να γνωρίσει τον αθλητισμό;
Πού να το πάμε;  Σε ποιους να εμπιστευτούμε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε, το παιδί μας;

Εδώ πραγματικά χρειάζεται ψάξιμο.
Μην ξεχνάτε πρόκειται να εμπιστευτείτε τα παιδιά σας σε «χέρια» τα οποία θα χαράξουν την ψυχή τους, σε μεγάλο βαθμό, και σε συνεργασία με την οικογένεια και το σχολείο, θα διαμορφώσουν το χαρακτήρα τους. Το αν θα τρέξουν «άψογα», στα πρώτα τους  βήματα, μας ενδιαφέρει μεν αλλά έρχεται … μακράν δεύτερο σε αξία.
Μέσα από τον αθλητισμό το παιδί θα μάθει να υπακούει σε κανόνες, να συνυπάρχει με τους συναθλητές του στην προπόνηση, να αγωνίζεται  τηρώντας το «ευ αγωνίζεσθαι»,  να βλέπει τον «ανταγωνιστή» ως φίλο, που και οι δύο αγωνίζονται μέχρι το τέλος για τη νίκη, αλλά ως εκεί. Αμέσως μετά ο «ανταγωνιστής» γίνεται «ο φίλος» και «ο συναθλητής».
Γενικά μαθαίνουν να τηρούν Αρχές και να σέβονται Αξίες που σταδιακά θα διαλέξουν και θα υιοθετήσουν για όλη τους τη ζωή.
Οι Αρχές και οι Αξίες που θα επιλέξουν να υπηρετούν θα τους εκφράζουν, θα ταυτίζεται ο εσωτερικός τους κόσμος και θα καθορίζουν την συμπεριφορά τους.

ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;    
Μέχρι όμως να φτάσουμε στο σημείο να μπορεί, ο μικρός μας φίλος/η, να αποφασίζει μόνος του, εσείς οι γονείς, πρέπει να αποφασίζετε για το ποιο είναι «το καλύτερο» για τα παιδιά σας. Είναι δεν είναι αθλητικός τύπος το παιδί σας, η εμπλοκή του με τον αθλητισμό μόνον καλό θα του κάνει. Ναι!  είστε σε καλό δρόμο, ανεξάρτητα με τα στοιχεία του παιδιού σας ως προς τα αθλητικά προσόντα.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;
Τα σημεία τα οποία πρέπει να προσέξετε (μιλάμε για τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου) και τα οποία θα σας οδηγήσουν στις επιλογές σας, είναι:
Α)  Δεν δείχνει ιδιαίτερη προθυμία για την κίνηση αλλά συμμετέχει και του αρέσει.
Β) Του αρέσει και συμμετέχει στα παιχνίδια αλλά δεν είναι ο τύπος που μας είπε ο πατέρας για την κόρη του «το αγριοκάτσικο», «όλη την ώρα τρέχει».
Γ) Το παιδί μου δείχνει ότι έχει στοιχεία για αθλητισμό• όλη την ώρα τρέχει, πηδάει και κρεμιέται, από όπου βρει, δεν κάθεται λεπτό. Είναι το παιδί που ίσως προχωρήσει και στον πρωταθλητισμό.

ΠΟΙΟ ΑΘΛΗΜΑ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ;
Έχετε αρκετές επιλογές.
Στίβο, Κολύμβηση, ενόργανη γυμναστική, Ρυθμική, κ.α. Το από πού θα αρχίσετε εξαρτάται από τις δικές σας εμπειρίες, από τον ελεύθερο χρόνο των μελών της οικογένειας και τη δυνατότητα μεταφοράς του παιδιού στο χώρο προπόνησης.
Στις πολύ μικρές ηλικίες 4-5-6 χρόνων το παιδί θα ασχοληθεί είτε με την ενόργανη, είτε με την κολύμβηση, είτε με (οτιδήποτε υπάρχει στη γειτονιά μας που να δέχονται αυτές τις ηλικίες).
Στις ηλικίες όμως από 7-8 χρόνων και πάνω, εφόσον είναι εφικτό, καλόν θα είναι το παιδί να δοκιμάσει τα αγωνίσματα του Κλασικού αθλητισμού (Δρόμοι, ρίψεις, άλματα).
Ακόμη και να μην του αρέσει του παιδιού ο Στίβος και να προτιμήσει στη συνέχεια κάποιο από τα ομαδικά αθλήματα (ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, βόλεϊ κ.α.), θα έχει βάλει τις απαραίτητες βάσεις για τη συνέχεια. Δεν είναι τυχαίο που ο Στίβος θεωρείται και είναι η βάση για τον αθλητισμό. Στον Στίβο μαθαίνει το παιδί να «τρέχει», να «ρίχνει» και να κάνει «άλματα», στοιχεία που θα του χρειαστούν όπου και να καταλήξει αργότερα.

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ:  Δώστε την ευκαιρία στο παιδί σας να γνωρίσει τα διάφορα αθλήματα – δραστηριότητες και αφήστε τον/την όπου θα περνάει καλά, εκεί που θα είναι ευτυχισμένο. Μην αποφασίσετε-διατάξετε εσείς χωρίς να «δείτε» την αντίδραση των παιδιών. Η δική σας υποχρέωση, είναι να του/της δώσετε την ευκαιρία να γνωρίσει τα διάφορα αθλήματα, εφόσον κρίνετε ότι είναι καλό να ασχοληθεί και με τον αθλητισμό. Τόσο το παιδί όσο και εσείς, με τη βοήθεια των ανθρώπων που ασχολούνται με το παιδί σας (τους προπονητές), θα καταλάβετε σε ποιο άθλημα μπορεί το παιδί σας να αξιοποιήσει τα περισσότερα από προσόντα του αλλά και να είναι ευτυχισμένο.

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ:  Στην εποχή που ζούμε αλλά και στην πόλη μας, σημαντικό ρόλο στην επιλογή σας θα παίξει η δυνατότητα μεταφοράς του παιδιού στον ανάλογο χώρο προπόνησης. Σίγουρα θα προτιμήσετε κάτι που να βρίσκεται κοντά σας, αλλά μην μείνετε μόνο σε αυτό εάν το παιδί δεν είναι ενθουσιασμένο.
Δώστε την ευκαιρία στο παιδί σας, έστω και για λίγο, να γνωρίσει και κάτι άλλο. Μπορεί εκεί να βρει αυτό που θέλει, αυτό για το οποίο είναι γεννημένο.
Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος σας για τα παιδιά με ξεχωριστά αθλητικά προσόντα, που στη συνέχεια θα θελήσουν να τα αξιοποιήσουν στο έπακρο (να κάνουν Πρωταθλητισμό).
Όμως στην αρχή, για όλα τα παιδιά (με ξεχωριστά αθλητικά προσόντα ή όχι) οδηγήστε τα στο άθλημα, που θα τα κάνει να περνούν καλά και να «ξεδίνουν», έτσι ώστε στη συνέχεια να ασχολούνται με διάθεση και με τα μαθήματά τους, που είναι και το κυρίως ζητούμενο στις μικρές ηλικίες.

ΔΙΑΛΕΓΩ ΤΟΝ ΚΛΑΣΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ (ΣΤΙΒΟ)
Γονείς ήρθε η ώρα να επιλέξετε εσείς (αφού το παιδί είναι ακόμη μικρό), τη δραστηριότητα (άθλημα) με την οποία θέλετε να ασχοληθεί το παιδί σας. Όσοι πιστεύετε στα οφέλη του αθλητισμού και  ιδιαίτερα του Κλασικού αθλητισμού (του Στίβου) θα θελήσετε να πάτε το παιδί σας σε κάποιο σύλλογο για να γνωρίσει το παιδί τα αγωνίσματα του Στίβου.

Εκείνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ των ανθρώπων που διοικούν το Σύλλογο.
Όσοι είσαστε φίλοι «ΟΠΑΔΟΙ» ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ σίγουρα θα διαλέξετε κάποιο σύλλογο που διαθέτει και την ανάλογη ποδοσφαιρική ομάδα, και καλά θα κάνετε! (στηρίζετε την ομάδα που αγαπάτε). Εάν η επιλογή σας συνδυάζεται και με τα σωστά κριτήρια επιλογής για τη περίπτωση του παιδιού σας (τις συνθήκες προπόνησης, τη «φιλοσοφία» του συλλόγου, τους σωστούς δασκάλους,  κ.ά.), τότε  όλα καλά.
Εάν όμως πάτε το παιδί σας και το “παραδώσετε” εκεί που «αγαπάτε» αποκλειστικά λόγω ποδοσφαίρου,  χωρίς ψάξιμο και μελέτη του τμήματος που θα υποδεχθεί το παιδί σας, και με μόνο κριτήριο το όνομα της αγαπημένης σας ομάδος!!! τότε λειτουργείτε υποτίθεται για το καλό του παιδιού σας με τη φιλοσοφία του ΟΠΑΔΟΥ! Εσείς κρίνετε το αν η απόφασή σας, που στηρίζεται στη φιλοσοφία του ΟΠΑΔΟΥ είναι η σωστή!

Πηγή : www.tlife.gr

Are you sure?

By disagreeing you will no longer have access to our site and will be logged out.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?