Η άθληση βοηθά το παιδί να μεγαλώσει
Βοηθούν τη φυσική ανάπτυξη, την κοινωνικοποίηση, ενισχύουν την αυτοπεποίθηση τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αθλήματα το μόνο που κάνουν είναι καλό στα παιδιά, ακόμα και στα πιο μικρά. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, 20% των 3χρονων παιδιών συμμετέχουν τακτικά σε αθλητικές δραστηριότητες και αυτό το ποσοστό ανέρχεται σε 70% εάν εξεταστεί και η ηλικία μέχρι πέντε ετών.
«Μια υγιής συνήθεια», λένε οι παιδίατροι και οι αθλητικοί παθολόγοι. Ο οργανισμός κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης αναπτύσσεται γρήγορα και δεν υπάρχει κανένας λόγος «να προστατευθούν» τα παιδιά στην προσχολική ηλικία από τη σωματική δραστηριότητα. Αντίθετα, πρέπει να επιτρέψετε στα παιδιά σας να πειραματιστούν όπου μπορούν, για να αυξήσουν τις δεξιότητες τους με διάφορα είδη αθλημάτων. Αυτό που είναι σημαντικό σε αυτήν την φάση, είναι ότι για τα παιδιά το άθλημα παραμένει ένα «παιχνίδι». Κάτι που τα βοηθά να μάθουν, τα κοινωνικοποιεί και περνάνε όμορφα τον ελεύθερο χρόνο τους.
Κολύμπι, χορός, ατομικό ή ομαδικό άθλημα. Η επιλογή είναι καθαρά προσωπική. Το κολύμπι είναι ένα από τα ιδανικότερα αθλήματα γιατί όχι μόνο γυμνάζει όλους τους μύες του σώματος, αλλά αποφεύγεται ο κίνδυνος σκολίωσης, ενώ παράλληλα διεγείρει το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό σύστημα. Μαθήματα «παιχνιδιών στο νερό» με μικρές μπάλες είναι αρκετά συνήθη, διασκεδάζουν το παιδί και το εισάγουν στην κολύμβηση. Οι ειδικοί λένε, ότι το παιδί μπορεί να αρχίσει χωρίς προβλήματα οποιοδήποτε είδος κολύμβησης από την ηλικία των 3 ετών περίπου. Οι μόνες παρενέργειες για τα παιδιά μπορεί να οφείλονται σε αλλεργίες στο χλώριο. Επίσης στα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με ρευματισμούς, ιγμορίτιδα, ρινοφαρυγγίτιδα και ωτίτιδα η επαφή με το νερό μπορεί να επιφέρει επιμέρους προβλήματα.
Μια εναλλακτική λύση πέρα από την κολύμβηση, μπορεί να είναι μαθήματα γυμναστικής, σχεδιασμένα ειδικά για παιδιά στην προσχολική ηλικία. Αυτά τα μαθήματα πραγματοποιούνται συνήθως μία φορά την εβδομάδα και μετατρέπουν τη σωματική δραστηριότητα σε διασκεδαστικό παιχνίδι. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια μπαλονιών, παιχνιδιών, σχοινιών, στεφάνων, στρωμάτων και λαστιχένιων κύβων.
Για να αυξηθεί η δύναμη στα παιδιά, η ποδηλασία και το τρέκινγκ είναι ιδιαίτερα κατάλληλα, για όλες τις ηλικίες και δεν υπάρχει καμία ανάγκη αυτά τα αθλήματα να τα παρακολουθήσουν στο σχολείο. Βόλτα με ποδήλατο μπορούν να κάνουν, μια ωραία ημέρα στην ύπαιθρο μαζί με τους γονείς. Τα επόμενα πιο αγαπημένα αθλήματα είναι η ρυθμική γυμναστική και ο χορός. Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν από την ηλικία των περίπου 4-5 ετών και είναι αθλήματα που βοηθούν στην σωστότερη στάση του σώματος, στο συντονισμό των κινήσεων, και στην απόκτηση εμπιστοσύνης στις δυνατότητές τους. Εξίσου ενδεδειγμένο άθλημα, πάλι περίπου για την ηλικία των 4-5 ετών, είναι οι πολεμικές τέχνες. Το συγκεκριμένο άθλημα, αν και είναι αντίθετο με ορισμένες πεποιθήσεις, δεν αναπτύσσει την επιθετικότητα σε ένα παιδί, αλλά το εκπαιδεύει να σεβαστεί τον αντίπαλό του και το βοηθά να αυξήσει την αίσθηση ισορροπίας του και το επίπεδο των αντανακλαστικών του.
Το ποδόσφαιρο είναι συνήθως καλύτερο για παιδιά από 6 ετών. Είναι μια δραστηριότητα που διδάσκει στα παιδιά να συνεργάζονται, να κοινωνικοποιούνται και να μάθουν πράγματα που αφορούν την ομαδική συνεργασία. Το κυριότερο όλων είναι ότι αναπτύσσει τους μυς στο χαμηλότερο μέρος του σώματος όπου εκεί απαιτείται σταθερή εργασία για τις αντισταθμιστικές ασκήσεις. Η ίδια έννοια ισχύει και για το τένις, αλλά με την αντίστροφη αναφορά στις πιθανές μυϊκές συνέπειες. Δεν υπάρχει κανένα όριο ηλικίας για την αερόβια άσκηση, αντίθετα, αυτό μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική δραστηριότητα ειδικά όπου υπάρχουν κίνδυνοι παχυσαρκίας.
Αν το παιδί δεν διασκεδάζει, υπάρχει ο κίνδυνος το άθλημα να θεωρηθεί βαρετό και υποχρεωτικό. Πριν επιλέξετε δραστηριότητα για το παιδί σας, πρέπει να βάλετε στην άκρη τα προσωπικά σας ενδιαφέροντα και τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες σας, όπως επίσης να αφήσετε πολιτιστικές προκαταλήψεις που προβλέπουν διακρίσεις, μεταξύ του γυναικείου και ανδρικού αθλητισμού, γιατί αυτές είναι ακατανόητες για τα παιδιά.
Οι ενήλικες πρέπει απλά να προτείνουν επιλογές, χωρίς να επιβάλλουν αποφάσεις. Οι αποφάσεις πρέπει σε κάθε περίπτωση να αφήνονται στο παιδί. Μια τελευταία πρόταση. Προσπαθήστε να αποφύγετε την μετατροπή του παιχνιδιού σε ανταγωνισμό, γιατί τα αποτελέσματα γίνονται σημαντικότερα από τον παράγοντα εκμάθησης ή διασκέδασης. Οι ψυχολόγοι και οι εκπαιδευτές δεν έχουν καμία αμφιβολία. Όταν ένα παιδί ή ένας έφηβος σταματά μια αθλητική δραστηριότητα, οφείλεται συχνά σε έναν γονέα που είναι γεμάτος προσδοκίες, απαιτήσεις και ανησυχία. Τρέχοντας, πηδώντας, περνάμε καλά, αυτές είναι οι μόνες «ασκήσεις» που τα παιδιά πρέπει να ανακαλύψουν, για να γίνει η σωματική δραστηριότητα ένα αληθινά εκπαιδευτικό κομμάτι της ανάπτυξης τους. Ο αθλητισμός, τουλάχιστον για τα παιδιά, πρέπει να συνεχίσει να είναι ένα παιχνίδι και τίποτα παραπάνω!
Πηγή: http:www.chicco.gr