Στην εποχή μας που σχεδόν οι μισοί γάμοι καταλήγουν σε διαζύγιο, είναι φυσιολογικό να διερωτόμαστε τι είναι αυτό που κάνει κάποια ζευγάρια να ζουν ευτυχισμένα για δεκαετίες ενώ άλλα χωρίζουν. Μήπως στα ευτυχισμένα ζευγάρια, δεν υπάρχουν καβγάδες ή λογομαχίες; Δεν δημιουργούνται δύσκολες καταστάσεις που προκαλούν αισθήματα εχθρότητας και πικρίας μεταξύ των δύο;
Η συζυγική σχέση χρειάζεται συνεχώς φροντίδα. Τα προβλήματα και η ρουτίνα της καθημερινής ζωής είναι αναπόφευκτα και μπορούν να επηρεάζουν τις σχέσεις στο ζευγάρι. Η ευτυχία σε ένα ζευγάρι, δεν είναι κάτι που έρχεται τυχαία. Πρόκειται για ένα πολύτιμο αγαθό που αποκτιέται με κατανόηση για τις ανάγκες και ευαισθησίες του άλλου και με συνεχή προσπάθεια.
Ένα από τα βασικά μυστικά των ευτυχισμένων ζευγαριών, που πρέπει όλοι να ξέρουμε, είναι ότι δεν είναι πάντα ευτυχισμένα. Μη νομίζετε ότι όλη μέρα είναι τρυφεροί μεταξύ τους, αγκαλιάζονται, συμπεριφέρονται με ευγένεια, αλληλοσεβασμό και κατανόηση. Όλα τα ζευγάρια έχουν τις αρνητικές τους στιγμές, τις λογομαχίες τους και την ανταλλαγή πικρόχολων σχολίων.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα ευτυχισμένα ζευγάρια προσπαθούν, κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ποτέ να μην πηγαίνουν στο κρεβάτι θυμωμένοι ή πικραμένοι ο ένας με τον άλλο. Εκείνο που διαφοροποιεί τους δύο του ευτυχισμένου ζευγαριού είναι ότι ξέρουν πολύ καλά μέχρι ποιο σημείο μπορούν να φτάσουν. Βάζουν «νερό στο κρασί τους» και συχνά επανέρχονται για να ισορροπήσουν την κατάσταση με μια καλή δόση εποικοδομητικής συμπεριφοράς.
Μερικές βασικές αρχές που μπορούν να στηρίζουν διαχρονικά τη συζυγική σχέση κτίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένεια είναι οι ακόλουθες:
Με λίγα λόγια εάν είστε προσεκτικοί και παρατηρητικοί, εάν αφιερώσετε χρόνο, δημιουργικότητα και ενέργεια στη θεμελιώδη αυτή σχέση της ζωής σας, θα τη διατηρήσετε ζωντανή και ωραία με ευεργετικά αποτελέσματα για όλη την οικογένεια και ιδιαίτερα για τα παιδιά σας. Τα λάθη σε μια συζυγική σχέση είναι πάρα πολλά και δεν μπορούν να εκλείψουν. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι να αναγνωρίζονται έγκαιρα και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για τη διόρθωση και την αποφυγή επανάληψής τους.
ΠΗΓΗ: ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΝΤΖΗΛΑ, Ψυχολόγος-Εκπαιδεύτρια ομάδων γονέων
WhatsApp us